Fastighetsmäklare och Lägenheter

August 29, 2008

Värdering bostadsrätt

Filed under: — admin @ 3:46 pm

Värdering bostadsrätt. Om du vill få din bostadsrätt värderad så ska du ta kontakt med en auktoriserad värderare. Innan du anlitar någon mäklare för att värdera din lägenhet så ska du kontrollera så att denne är medlem av Samfundet för fastighetsekonomi (SFF).

>> Kostnadsfri värdering av Bostad/Lägenhet, Ansök här !

De arbetar bland annat med att auktorisera värderare och de har också en medlemslista på deras hemsida. På hemsidan kan du också läsa på om vad som anses vara god sed vid värderingar. Två centrala begrepp för alla som arbetar med värdering av bostadsrätter är oberoende och aktualitet.

Värdering av bostadsrätt är i regel kostnadsfri. Du betalar omkring 2 000 kronor för värderingen. Denna summa får du tillbaka av mäklaren när lägenheten är såld. Detta förutsatt att det är samma mäklare som skött värderingen och försäljningen. Det kan finnas flera olika anledningar till varför man vill göra en värdering av sin bostadsrätt. Ofta handlar om att man ska sälja sin bostadsrätt och att man i ett tidigt stadium vill veta ungefär hur mycket man kan tänkas få ut av den.

På så vis får man också en god uppfattning om hur mycket pengar man kan lägga på en ny bostadsrätt. Men det kan också finnas flera andra anledningar till varför man vill göra en värdering av sin bostadsrätt. Det kan exempelvis vara en skilsmässa, där den ena parten flyttar och den andra väljer att bo kvar. Vidare är det vanligt att man gör en värdering av sin bostadsrätt då det uppstått skador.

Vid en värdering av en bostadsrätt är det flera olika saker som man undersöker. Hur stor bostadsrätten är, samt var den ligger spelar naturligtvis stor roll. Men man ska samtidigt komma ihåg att det kan finnas tämligen stora skillnader mellan två, till storleken närmast identiska lägenheter, som ligger i samma område. Det kan exempelvis handla om på vilket våningsplan bostadsrätten ligger, samt huruvida bostadsrätten är insynsskyddad.

När värderingsmannen gör sin inspektion tittar han på de olika rummens allmänna standard och eventuella renoveringsbehov. De två viktigaste rummen är i regel kök och badrum. Detta eftersom det är just dessa rum som är dyrast att renovera. Andra saker som spelar stor roll vid värderingen av en bostadsrätt är takhöjd och förekomsten av balkong och kakelugnar. Vidare kontrollerar värderingsmannen även gemensamma utrymmen, som allrum och tvättstuga, såväl som bostadsrättsföreningens ekonomi.

I samband med att man gör en värdering av en lägenhet är det också viktigt att väga in vad som finns, respektive inte finns, i närområdet. Är det korta avstånd till butik, busshållplats, skola och dagis samt grönområden, så väger detta positivt vid en värdering av en bostadsrätt. Om bostadsrätten ligger nära en stor bilväg eller ett diskotek, så kan detta ha en negativ inverkan.

Skulle det vara så att du blir besviken över vad värderaren kommer fram till så kan det vara aktuellt att utföra en del reparations- och renoveringsarbete. Innan du gör det så är det dock mycket viktigt att du rådfrågar din värderare. Han eller hon kan berätta ifall du kommer att få tillbaka de pengar som du satsar vid den framtida försäljningen.

För att själv få en hyfsad uppfattning om vad du kommer att få för din bostadsrätt vid försäljning så kan du kolla på bostadsannonserna i din lokaltidning. Kom emellertid ihåg att utropspris sällan är det samma som slutpris. Vanligt är att utropspriset inte heller är detsamma som värderaren kommer fram till. Istället kan utropspriset vara något lägre. På detta sätt hoppas man kunna attrahera fler personer till visning och budgivning.

Idag finns det ett flertal aktörer på marknaden som arbetar med att värdera bostadsrätter direkt över Internet. Du betalar i regel några hundralappar och så får du en värdering av din bostadsrätt. Innan du anlitar något av dessa företag är det mycket viktigt att du hör dig för exakt om vad som ingår i tjänsten. Vidare är det alltid en god idé att jämföra de olika företagens tjänster och priser sinsemellan.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress