Fastighetsmäklare och Lägenheter

April 21, 2008

Sälja bostadsrätt

Filed under: — admin @ 11:43 pm

Sälja bostadsrätt. Att sälja sin bostadsrätt är för många en mycket stor affär som kräver en del arbete. Först och främst så ska du vända dig till en mäklare. Kontrollera alltid så att din mäklare är ansluten till Fastighetsmäklarnämnden. En registrerad mäklare måste ha en utbildning som är tillfredställande samt ha en adekvat ansvarsförsäkring. Några av de största mäklarkedjorna i Sverige är Svensk Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån och Mäklarhuset. Jämför alltid mellan flera olika mäklare innan du bestämmer dig för vem som vill anlita.

Hör efter om mäklaren tar ett fast pris eller en viss procent på försäljningen. Fundera på vad som kan bli mest ekonomiskt lönsamt för dig. Be alltid mäklare att precisera exakt vad som ingår i dennes arbete. Mäklaren hjälper dig med att göra en värdering. Ofta är detta en kostnadsfri tjänst. För att få en aning om hur som din bostadsrätt kommer att säljas för så studeras liknande sålda objekt i området. Det finns dock vissa saker, såsom kakelugn, balkong och takhöjd, som kan göra så att priset på bostadsrätten stiger ytterligare. Således är detta saker som ska lyftas fram i en försäljningsannons. Mäklaren kan ge dig råd vad du ska tänka på innan lägenheten ska fotograferas av.

Mäklaren hjälper dig att sätta ihop en visning av bostadsrätten. I regel sker visningar av bostadsrätter på helger och kvällar, allt för att så många som möjligt ska kunna ta sig till visningen. Det är av yttersta vikt att du gör bostadsrätten så fräsch som möjligt inför en visning. Plocka bort alla småsaker och låt endast de stora möblerna stå kvar. I samband med att man ska sälja sin bostadsrätt är det många som väljer att anlita ett homestaging-företag. De hjälper dig med att städa såväl som att ställa in vackra designmöbler i bostadsrätten, för att göra den mer attraktiv.

Då lagen förutsätter att köparen noga undersöker den bostadsrätt han eller hon ämnar köpa så bör du som säljare ha förståelse för att köparen anlitar en fackman. Din mäklare ska också hjälpa dig som säljare att öppet redovisa eventuella brister och fel i bostadsrätten. Detta för att undvika att en diskussion om bostadsrättens skick uppkommer efter försäljningen.

Under budgivningen har som säljare rätt att bli informerad om buden som kommer in. Kom dock ihåg att du inte är förpliktigad att sälja till den som bjuder mest. Efter budgivningen är avlutad så sker kontraktsskivningen. I köpeavtalet hittar du alla villkor och förutsättningar för försäljningen. Vidare anges försäljningssumman samt tillträdesdatumet i köpeavtalet. Kan alla parter inte av närvara då köpeavtalet ska undertecknas kan avtalsskrivningen ske med hjälp av fullmakt, men också på distans. När en bostadsrätt säljs betalar köparen i regel 10 % av lägenheten i så kallad handpenning. Denna summa betalas i samband med att kontraktet skrivs. Du ska dock vara medveten att om att du i egenskap av säljare in får disponera denna handpenning innan avtalets bestånd är uppfyllda.

Då den nya ägaren ska få tillträde till bostadsrätten ska du som säljer lämna över alla nycklar till lägenheten. Vidare ska alla praktiska frågor vara lösta vid denna tidpunkt. När du sålt din bostadsrätt så måste du redovisa detta till skattemyndigheten. Försäljningen av din bostadsrätt tas upp i den deklaration man gör på våren, ett år efter att försäljningen har ägt rum.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress