Fastighetsmäklare och Lägenheter

April 21, 2008

Mäklare Stockholm

Filed under: — admin @ 11:44 pm

Mäklare Stockholm. I samband med att du ska köpa eller sälja en lägenhet i Stockholm kommer du att komma i kontakt med en mäklare. Stockholm är en stad med ett stort antal mäklarfirmor. Således är det alltid bra om du tar dig tid att jämföra flera aktörer på marknaden. Ska du sälja en lägenhet i Stockholm kan de be flera olika mäklarfirmor att lägga bud försäljningsuppdraget. En mäklare kan ta betalt på två olika sätt. Antingen kan mäklaren ta ett fast pris, eller en viss procent på försäljningssumman. Denna andel varierar mellan olika mäklare, men det brukar generellt vara omkring två till fyra procent.

Fundera på vilket alternativ som passar dig bäst. När du fått bud på försäljningsuppdraget kan det vara en god idé att personligen träffa några av dessa mäklare. Det är mycket viktigt att din mäklare i Stockholm har en god lokalkännedom om just det område där din lägenhet ligger. Därmed kan mäklaren också på ett tidigt stadium ge dig ett preliminärt besked angående ungefär hur mycket som du kommer att få ut vid försäljningen. En mäklare hjälper dig sedan med alltifrån att formulera en bostadsannons till kontraktsskrivning.

En mycket viktig del i en mäklares uppdrag är att sätta samman en visning. Under visningen ska din bostad visas upp från sin bästa sida. Därför samarbeta flera mäklare i Stockholm med så kallade homestaging-företag. De hjälper dig att städa din lägenhet men också att inreda den med fräscha designmöbler. När visningen är avklarar så sätter i regel budgivningen igång ganska omgående. Om du är osäker på hur budgivningen går till ska du alltid fråga din mäklare. Mäklaren ska under budgivningens gång kunna ge dig kontinuerlig information om intressenter och prisutveckling. Du ska dock vara medveten om att du inte nödvändigtvis måste sälja din bostad till högstbjudande. Det är du, och inte mäklaren, som i slutändan bestämmer vem som ska få överta din bostad.

Innan du anlitar en mäklare ska du få en detaljerad redogörelse för exakt vad som ingår i mäklarens arvode. På så vis kan du också känna dig försäkrad om att mäklaren inte kommer att lägga på några avgifter efterhand. Det är också mycket viktigt att du kontrollerar så att din mäklare i Stockholm är ansluten till Fastighetsmäklarnämnden (FMN). Det är en statlig myndighet som både registrerar och utöver tillsyn över fastighetsmäklare. Om du inte är registrerad hos FMN får du arbeta som mäklare. Om du hör av dig till FMN kan du också få information om en viss mäklare i Stockholm har varnats.

Skulle det emellertid uppstå en tvist mellan dig och din mäklare i Stockholm så är detta något som inte avgörs av FMN. När det gäller krav på skadestånd gentemot mäklare avgörs detta i allmän domstol. Tvisteärenden mellan dig och din mäklare kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress