Fastighetsmäklare och Lägenheter

April 21, 2008

Köp av bostadsrätt

Filed under: — admin @ 11:33 pm

Köp av bostadsrätt. Att köpa en bostadsrätt är ofta en av de största ekonomiska investeringarna som man gör i livet. Därför ska man se till att man inte gör någon oöverlagd affär. Köp av bostadsrätt innefattar grundlig planering. Det första man ska göra när man planerar att skaffa en bostadsrätt är att vända sig till sin bank för att få ett lånelöfte. På så vis vet du hur högt du kan gå i en framtida budgivning. Vidare kan det vara en god idé att boka in ett möte för en personlig ekonomisk rådgivning.

Det finns många sajter där du kan hitta lediga bostadsrätter. Genom att gå in på några lokala mäklares hemsidor och anmäla dig till att få hem nyhetsbrev kan du hålla dig ā jour med de nya objekt som blir lediga. Några andra bra sajter om du vill köpa en bostadsrätt är Hemnet, Booli och Bovision. När du hittat en bostadsrätt som verkar passa din smak och plånbok så ska du göra dig redo för att gå visning.

I regel så sker visningar av bostadsrätter på kvällar och helgdagar. Kom ihåg att du alltid ska ha med dig en kamera när du går på visningar. Vidare kan det vara en god idé att anteckna sina intryck från de lägenheter som man besöker. Risken finns annars att man efter ett antal visningar blandar ihop bostadsrätterna. Begär i samband med visningen även att få inspektera gemensamma utrymmen och förråd. Kontrollera ifall köket och badrummet är stambytt, huruvida det planeras några renoveringar samt hur den ekonomiska situationen ser ut i bostadsföreningen.

När du hittat en bostadsrätt som du vill bjuda på kan det vara en god idé att ta del av bostadsföreningens årsredovisningar. För den som inte är särkslit i ekonomi kan det vara en god idé att hjälp av en fackman för att reda ut begreppen. En mycket viktig aspekt är den så kallade soliditeten, det vill säga bostadsrättsföreningen skulder jämfört med dess tillgångar. I samband med att man ska bjuda på en bostadsrätt bör man också ta kontakt med bostadsrättsföreningens ordförande. Genom honom eller henne kan du få lite extra information samt även få upplysningar huruvida det planeras några omfattande förändringar närmsta åren.

För att få en uppfattning om hur mycket en bostadsrätt kommer att stiga under budgivningen kan du jämföra lägenheten med andra, liknande objekt, som sålts i området under den senaste tiden. När det kommer till vilken taktik man ska ha i budgivningen så finns det inga givna förhållningssätt. Vissa höjer med en stor summa direkt för att knäcka de andra intressenterna, medan andra höjer med minsta möjliga marginal. Oavsett vilken taktik man har så ska man dock alltid vara medveten om hur mycket man har råd med.

Det finns flera faktorer som kan göra att priset på bostadsrätten blir högre, jämfört med liknande bostadsrätter. Några av dessa faktorer är balkong, kakelugn och högt i tak. Vidare betalar många gärna mer för bostadsrätter som inte har någon insyn, är nyrenoverad, har trevlig utsikt samt närheten till park och motionsspår. Fundera på vilka saker som du absolut kräver av din bostadsrätt, samt vilka du kan klara dig utan. Det finns en mycket bra sajt som heter Hempris. Här kan du räkna ut ett ungefärligt värde på en aktuell lägenhet.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress