Fastighetsmäklare och Lägenheter

April 21, 2008

Hyra lägenhet

Filed under: — admin @ 11:31 pm

Hyra lägenhet. Det finns flera saker som man bör tänka på när man står i begrepp att hyra en lägenhet. För det första är det alltid en bra idé att vara ute i god tid. Vidare ska man alltid fundera på hur stor lägenhet man är i behov av. Försök också räkna på hur mycket du maximalt har råd med att betala för en lägenhet i månaden. Du ska vara medveten om att uppvärmning och andra driftkostnader tillkommer. Innan du hyr en lägenhet är det också viktigt att kontrollera hur lägenheten ligger i förhållande till affärer och kollektivtrafiken.

Du ska alltid personligen inspektera lägenheten innan du hyr den. Kom också ihåg att höra dig för angående gemensamma utrymmen och förråd, men även huruvida det finns en parkeringsplats i anslutning till lägenheten. Det lättaste sättet att få tag på en ledig lägenhet är att surfa runt på Internet. Det finns många sajter som riktar sig till dig som vill hyra eller hyra ut din lägenhet. Några av dessa sajter är Bostad Direkt, Andrahandsguiden, Ny Bostad och Jag Vill Hyra. Ofta är det helt gratis att sätta ut en annons efter en lägenhet. I regel är det svårast att få tag på en bra lägenhet i storstadsregionerna. Men det är också där som omsättningen på lägenheter är som störst.

Du ska inte bara kolla på de lägenheter som finns utlagda. Genom att själv lägga ut en annons om att du önskar att hyra ökar dina chanser att få tag i en lägenhet. När du fyller i din ansökan att du letar efter lägenhet så ska du alltid precisera i vilket område som du vill att lägenheten ska ligga. Du ska även alltid ange hur mycket lägenheten får kosta i månaden. Ett annat sätt som också ökar dina chanser att få tag i en hyreslägenhet är om du tar direkt kontakt med några fastighetsförmedlare på den ort där du önskar att hyra en lägenhet.

Vidare ska du vara medveten om att vissa saker kan göra det lättare för dig att få hyra en lägenhet. Fast inkomst, rökfri och utan husdjur är några saker som brukar underlätta för den som letar efter en lägenhet att hyra. Då du letar efter en hyreslägenhet ska du alltid fundera över om du kan tänka dig att hyra en lägenhet i andrahand. I regel hyr man en lägenhet i andrahand under en kortare tid. Det är lättare att få tag på en andrahandslägenhet än en lägenhet i första hand. Då man hyr i andrahand så hyr man ofta en möblerad lägenhet. Således kan en andrahandslägenhet vara en god idé för dig som just flyttat hemifrån eller endast planerar att bo i en viss stad under en begränsad tid.

I samband med att man ska hyra en lägenhet kan det vara bra om man bekantar sig med hyreslagen. Denna lag, som reglerar förhållandet mellan den hyrande och den som hyr ut, återfinns i Jordabalkens 12e kapitel. Här kan man läsa om vilka regler som styr uppsägning och hyrestid. Vidare kan du läsa om det besittningsskydd som du har i egenskap av hyresgäst. Kom ihåg att en hyreslägenhet aldrig får ha ett värde. Således ska du aldrig betala något när i samband med att du ska skriva på hyresavtalet för en lägenhet. Handel med svartkontrakt är olagligt. Emellertid kan det förekomma att man får betala en depositionsavgift då man börjar hyra en lägenhet. Denna avgift får man dock tillbaka när man lämnar lägenheten, förutsätt att man har skött den på ett bra sätt.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress