Fastighetsmäklare och Lägenheter

April 21, 2008

Bygga fritidshus

Filed under: — admin @ 11:22 pm

Bygga fritidshus. Att bygga ett fritidshus är både spännande och roligt. Det är många som drömmer om att snickra ihop ett fritidshus i en idyllisk miljö. Många som väljer att bygga ett fritidshus har ett trångt boende i storstaden. Fritidshuset blir synonymt med rymd och frihet. Vi svenskar har byggt fritidshus under en mycket lång tid. Under den först halvan av 1900-talet kallade fritidshus för sportstugor. Syftet med sportstugan var att man skulle använda den som bas för friluftsliv och idrottsutövande. Ett fritidshus kan se ut på många olika sätt. Det kan vara alltifrån en enkelt friggebod till en stor villa. I Sverige idag finns det närmare 700 000 fritidshus.

Innan man börjar med att bygga ett fritidshus ska man sätta samman en budget. Om du tycker att det verkar svårt att få ihop en rimlig kalkyl, som tar hänsyn till alla väntade kostnader men som även räknar med att det uppstår oväntade utgiftsposter, så gör du bäst i att ta hjälp av en fackman. När du själv ska bygga ditt fritidshus står det dig fritt att välja var du vill uppföra det. Kom dock ihåg att du inte bör bygga ditt fritidshus alltför långt från ditt permanentboende.

Om resvägen till fritidshuset blir för lång så finns det en risk att huset kommer stå oanvänt under en mycket stor del av året. Ett fritidshus bör inte ligga mer än tre timmars bilresa från ert permanenta hus eller lägenhet. På så vis kan man åka till fritidshuset över helgen utan att behöva spendera alltför mycket tid i bilen. På ett tidigt plan i planeringsstadiet ska du också fundera på om du själv ska bygga fritidshuset, eller om du ska ta hjälp av en professionell hantverksfirma.

Innan man kan börja bygga sitt fritidshus så måste man skaffa sig ett bygglov. Förfarandet är ungefär detsamma som när man ska bygga ett vanligt hus. Om du väljer att bygga ditt fritidshus i ett fritidshusområde är det emellertid enklare. Då behöver du exempelvis inte lämna in några ritningar över VA och ventilation. Den vanligaste grundläggningsmetod för fritidshus är torpargrund. Det finns flera fördelar med torpargrund jämfört med andra grundläggningsmetoder. En torpargrund är billig, enkel och mindre resurskrävande.

För att öka mysfaktorn i fritidshuset är det många som väljer att skaffa en eldstad. För bästa möjliga resultat bör du ta kontakt med en skorstensfejare. På så vis minskar också risken för att du blir tvungen att riva ner eldstaden efter inspektion. När du byggt ett fritidshus så är det mycket viktigt att du ser till att det är försäkrat. Kom också ihåg att försäkring ska vara utformad på ett sådant sätt att den gäller året om, det vill säga även under perioder när du själv inte vistas i fritidshuset. Om ni samverkar med grannarna minskar även risken för skador och eventuella inbrott i ditt fritidshus. Det finns flera böcker på marknaden som kan hjälpa dig när du ska bygga en fritidsstuga. Bland annat rekommenderas Älskade fritidshus (Bokförlaget DN) av Johan Tell, såväl om Bygga fritidshus (ICA-förlaget AB) av Lars-Ingemar Hultqvist.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress